Pensjonskasseforeningen tok debatten om hvorfor kommunene bør ha en egen kommunal pensjonskasse. I panelet hadde de med seg: Elisabeth Holvik, Sjeføkonom, Sparebank 1 gruppen, Christian Akselsen, Finansaktuar, Grieg Investor, Steinar Fuglevaag, Spesialrådgiver, Fagforbundet, Kjetil Korneliussen, Adm.dir., Arendal kommunale pensjonskasse og Bjarne Refsnes, Adm.dir., Pensjonskassen for fylkene
Bakteppet for debatten er at kontrollorganet ESA har påpekt overfor Norge at kommunenes anskaffelse av pensjonsordninger er en regulær anskaffelse der det skal gjennomføres anbud. I dag kan kommunene ha egne pensjonskasser eller velge å kjøpe tjenesten av KLP eller Storebrand. KLP har i dag en stor andel av markedet og det er Storebrand som har bedt ESA vurdere spørsmålet. Bjarne Refsnes representerer Pensjonskassen for fylkene i Akershus, Buskerud og Østfold og trekker frem flere fordeler med egne pensjonskasser bla:
Medlemmene får god personlig service og gratis pensjonsveiledning.
Pensjonskassene går inn prosjekter sammen med arbeidsgiver for å redusere sykefravær og uførhet, effekten av dette kommer kommunen/fylkeskommunen til gode som sparte kostnader, samt at det har positiv effekt på arbeidsmiljøet.
I en egen pensjonskasse har du fullt innsyn og kontroll på økonomi og medlemsbestand. Pensjonskasser bidrar også aktivt inn med bistand i kommunens budsjettprosesser.
Vi leverer dokumentert bedre avkasting over tid som reduserer pensjonskostnader for kommunen eller fylkeskommunen.
Det er flere elementer som er kostnader i et livselskap men hvor pengene er i behold i en egen pensjonskasse bla; innbetalt rentegarantipremie og frigjort administrasjonsreserve. Dette utgjør millionbeløp årlig, avslutter Bjarne Refsnes, administrerende direktør i Pensjonskassen for fylkene.
- Anskaffelse av pensjon er av kommunenes aller største utgiftsposter. Den enkelte kommune må ha reflektert forhold til om den beste løsning for dem er kjøp av forsikret løsning eller egenproduksjon gjennom pensjonskasse. For mange kommuner er passive og lar ukritisk gamle pensjonsavtaler hos KLP leve en skjermet tilværelse.
«Det er ikke uten grunn at kommuner over hele landet har gått for en egen pensjonskasse, og disse leverer gjennomgående godt på alle parametere. Flere kommuner burde sjekke ut pensjonskasseløsningen kan gi meravkastning, reduserte kostnader, bedret pensjonsforståelse samt individuell service til kunde og rettighetshavere, forteller Christer Drevsjø, adm.dir., Pensjonskasseforeningen.
Andre debatter om pensjon du kan se opptak av:
FÅ VET NOK OM PENSJON- ER DET ET DEMOKRATISK PROBLEM?
Hvem vet egentlig nok om pensjon, og er det kun de høyt utdannede som setter seg inn i og forbereder seg på pensjonisttilværelsens økonomiske situasjon? Hvem har ansvaret? Myndighetene, arbeidsgiver, arbeidstakersiden, bedriftene direkte eller de som selger ulike pensjonsprodukter?
Jon Hippe, styreleder, Norsk Pensjon
Anita Hoemsnes, kommentator, Dagens Næringsliv
Nora Tvete, student, BI
Ellen Bakken, statssekretær (Ap), Arbeids- og inkluderingsdepartementet
Marianne Marthinsen, direktør/debattleder, Finans Norge
Opptak av debatten finner du her.
HVA BETYR ESA-SAKENE FOR PENSJONSMARKEDET I KOMMUNER OG HELSEFORETAK?
Storebrand gikk i fjor til kontrollorganet ESA for å få vurdert om manglende anbud ved anskaffelse av offentlig tjenestepensjon er et brudd på EØS-avtalen. ESA har gitt en foreløpig og svært grundig vurdering. Storebrand får medhold i at offentlig tjenestepensjon er en regulær anskaffelse der det skal gjennomføres anbud.
ESA skal også vurdere om kommunene og helseforetakenes innskudd av egenkapital uten full tilgang til deres opptjente egenkapital ved flytting utgjør ulovlig statsstøtte.
Hvis du vil vite mer om konsekvensene for de ulike aktørene i markedet for offentlig tjenestepensjon og veien videre, bør du få med deg dette arrangementet.
Medvirkende:
Jon Hippe, Leder Offentlig Sektor, Storebrand
Kristian J. Trygstad, Partner/advokat, Advokatfirmaet Mageli
Christer Drevsjø, Leder, Pensjonskasseforeningen
Tom Georg Indrevik, ordfører Øygarden
Opptak av debatten finner du her.
ARBEIDSLIV OG PENSJONSALDER PÅ KOLLISJONSKURS
Politikerne har vedtatt nye pensjonsregler i et forsøk på å forlenge folks yrkesaktive liv. Men virkeligheten er mer kompleks enn tall og regler. En fersk KLP-undersøkelse avslører at arbeidstakere ofte ønsker å trekke seg tilbake tidlig, mens arbeidsgivere sliter med å tilpasse seg den aldrende arbeidsstyrken. Mangelen på en tydelig seniorpolitikk gjør situasjonen enda mer utfordrende.
Medvirkende:
Trond-Viggo Torgersen, Programleder, komiker og nyslått pensjonist
Kristin Clemet, Leder, Civita
Trygve Svensson, Leder, Tankesmien Agenda
Morten Gjelstad, Leder Strategi, analyse og arbeidsliv, KLP
Opptak av debatten finner du her.
FLERE ELDRE I ARBEID – HVA MÅ TIL FOR Å LYKKES?
Pensjonsreformen slår fast at dagens og fremtidens yrkesaktive må jobbe stadig lenger. Dermed blir det enda viktigere at arbeidslivet er inkluderende og verdsetter eldre arbeidstakere. Må det bli slutt på lukrative sluttpakker for å kvitte seg med spreke 62-åringer? Hvordan gi eldre arbeidstakere samme muligheter og rettigheter som sine yngre kolleger? Hva må arbeidsgiverne gjøre - og hva må arbeidstakerne bidra med?
Dette er en stor endring, ikke minst når det gjelder holdninger. Hva må til for å lykkes?
Medvirkende:
Solveig Ruud, debattleder
Jan Davidsen, leder, Pensjonistforbundet
Kari Østerud, direktør, Senter for seniorpolitikk
Mette Nord, leder, Fagforbundet
Ellen Bakken, statssekretær (Ap), Arbeids- og inkluderingsdepartementet
Nina Melsom, direktør arbeidsliv og tariff, NHO
Opptak av debatten finner du her.
HVA SKAL TIL FOR Å FÅ SENIORENE TIL Å STÅ (LITT) LENGER I JOBB?
Å øke sysselsettingen blant eldre har blitt en stadig viktigere politisk målsetting de siste årene. Selv ett års utsettelse av yrkesavgangen vil gi en betydelig økonomisk samfunnsgevinst. Mye taler også for at det skulle være mulig å få seniorene til å stå (litt) lenger i jobb. Helsen har blitt bedre, ønsket avgangsalder har økt og insentivene i pensjonsreformen gjør det økonomisk lønnsomt å utsette yrkesavgangen, for å nevne noe. Likevel går utviklingen sakte. Er det fordi arbeidslivet egentlig ikke er så interessert i eldre arbeidskraft?
Vi vil her presentere funn fra forskning og diskutere hindringer og muligheter for økt sysselsetting i eldre år. Panelet vil bestå av representanter fra arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjoner, samt Senter for seniorpolitikk, som nettopp jobber for å synliggjøre den viktige ressursen som eldre arbeidstakere utgjør.
Medvirkende:
Tale Hellevik, Forsker, NOVA, OsloMet
Katharina Herlofson, Forsker, NOVA, OsloMet
Kari Østerud, Direktør, Senter for seniorpolitikk
Helene Skeibrok, Nestleder, Fagforbundet
Øivind Brevik, Administrerende direktør, Samfunnsbedriftene
Monica Bogstad, HR-direktør, IKEA Norge
Opptak av debatten finner du her.
HVA ER DET GODE LIV SOM PENSJONIST?
Vi lever stadig lengre, faktisk øker forventet levealder med 12 minutter hver time! Mindre enn en prosent av 1924-fødselskullet er fortsatt i live og kunne feire sin 100-årsdag, mens i årskullet til dagens 50-åringer kan hele 15 % forvente å kunne blåse ut 100 lys på kaken i år 2074. Det legges stadig flere år til livet - men hvordan gi liv til årene? Hva må til for å få et godt liv som pensjonist? Bli med på noen spennende timer, der temaet belyses fra ulike kanter.
"Det gode liv" - hva er det, egentlig? v/ Thomas Hylland Eriksen, sosialantropolog og forsker
Det gode liv som pensjonist - fire personer, fire svar? Møt Helga Hjetland, Harald Bjørløw, Mai Hilmer Syvertsen og Arve Sandal - som alle lever sine pensjonistliv på ulike måter. Ca. kl. 16.15: Det gode liv - hva har pensjon med saken å gjøre? v/ sjeføkonom Sindre Farstad og forbundsleder Jan Davidsen, Pensjonistforbundet
Er 70 det nye 50? Vi har oppnådd en eventyrlig vekst i levealder og overlevelse, men til hvilken pris, og i hvilken helsetilstand er dagens eldre? Går økt levealder og bedre helse og fungering hånd i hånd? v/ Bjørn Heine Strand, seniorforsker FHI/ Aldring og helse
Er det mulig å leve et godt liv som pensjonist med dagens satser for minstepensjon og uføretrygd? Er det sant som noen hevder, at penger ikke er viktig for å kunne leve et godt liv? Eller er det noe som er lett å si når man ikke har økonomiske bekymringer?
Og - hva innebærer egentlig pensjonsreformen for dagens og fremtidens pensjonister? Hva må vi passe på - og finnes det noen fallgruver?
Medvirkende:
Jan Davidsen, Forbundsleder, Pensjonistforbundet
Sindre Farstad, Sjeføkonom, Pensjonistforbundet
Fra debatten hvorfor kommunene bør ha egne pensjonskasser. Fra venstre: Steinar Fuglevaag, Spesialrådgiver, Fagforbundet, Elisabeth Holvik, Sjeføkonom, Sparebank 1 gruppen,jetil Korneliussen, Adm.dir., Arendal kommunale pensjonskasse, Bjarne Refsnes, Adm.dir., Pensjonskassen for fylkene Christian Akselsen, Finansaktuar, Grieg Investor og Christer Drevsjø, Pensjonskasseforeningen.