ESG-strategi
Prinsipper for ansvarlige investeringer (ESG)
Pensjonskassens investeringer skal støtte opp om arbeidet med å redusere miljøskadelig virksomhet og motvirke brudd på menneskerettigheter og arbeidstakeres rettigheter. Tillitsfull og transparent selskapsstyring er en forutsetning for å kunne måle utviklingen på disse områdene i selskapene vi er investert i. Gjennom dette arbeidet vil pensjonskassen bidra til å nå FNs bærekraftsmål, og i tillegg redusere risikoen for tap i pensjonskassens porteføljer.
Generelle betraktninger
Våre midler er plassert i aksje- og rentefond gjennom anerkjente forvaltere. Pensjonskassen har dermed ikke direkte innflytelse på hvilke selskaper som ligger i porteføljen til enhver tid. Disse retningslinjene er utformet for å minimere sannsynligheten for at uønskede plasseringer kommer inn i porteføljene.
Pensjonskassens midler skal derfor investeres gjennom forvaltere som investerer i selskaper som:
- Overholder menneskerettigheter og arbeidstageres rettigheter.
- Har en troverdig og transparent selskapsstyring, og overholder korrupsjonslovgivning.
- Ikke forårsaker miljøødeleggelser gjennom sin virksomhet.
- Ikke har en vesentlig andel av sine inntekter fra virksomhet som på annen måte anses som uakseptabel. Dette kan eksempelvis dreie seg om produksjon av tobakk, pornografi eller kontroversielle våpen.
Pensjonskassen skal styrke sin ESG-profil over tid. Dette kan oppnås ved grundig vurdering av nye fond, samt måling og oppfølging av eksisterende forvaltere.
Verdibasert ekskludering
Pensjonskassen bruker NBIMs[1] ekskluderingsliste som referanse for ekskludering av enkeltselskaper.
Det er ikke ønskelig å være investert i selskaper som står på denne ekskluderingslisten, men pensjonskassen anerkjenner at enkeltselskaper kan vurderes ulikt av ulike aktører. Eventuelle avvik fra ekskluderingslisten skal ha særskilt og tungtveiende begrunnelse, for eksempel annen rettferdiggjørende informasjon, særlig positiv utvikling eller eksplisitte unntak fra konkrete kriterier for produktbasert eller atferdsbasert utelukkelse.
En redegjørelse for investeringer i selskaper som er ekskludert av NBIM skal fremlegges av administrasjonen til styret med anbefalte tiltak. Redegjørelsen skal alltid inneholde en uttalelse fra forvalter, men kan også være supplert med informasjon fra andre kilder. Styret skal foreta en konkret vurdering av redegjørelsen.
Overordnede krav til ESG-risiko
På porteføljenivå er målsetningene for ESG-risiko som følger:
- Porteføljen skal ha en gjennomsnittlig vektet karbonintensitet som er lavere enn en likevektet referanseindeks bestående av MSCI ACWI (aksjer) og Barclay’s Global Aggregate Index (obligasjoner).
- Porteføljen skal ha en samlet ESG-score som er høyere enn den samme likevektede indeksen. For tiden brukes MSCIs rammeverk for ESG-rating til å fastsette ESG-score.
Krav til ESG-risiko i enkeltfond
Alle pensjonskassens forvaltere skal ha signert på at de følger FNs prinsipper for bærekraftige investeringer. Alle fond pensjonskassen er investert i må kunne dokumentere en tilfredsstillende ESG-policy. De skal også kunne redegjøre for sitt ESG-arbeid på selskapsnivå på en tilfredsstillende måte. I tillegg gjelder følgende krav:
- Styret skal alltid vurdere ESG-risiko ved innfasing av nye fond. Nye fond i porteføljen skal fortrinnsvis styrke pensjonskassens ESG-profil.
- For fond som allerede er i porteføljen, skal forvalters etterlevelse av ESG-spørsmål følges opp.
- Pensjonskassen skal ikke foreta nyinvesteringer i fond som har en lavere gjennomsnittlig ESG-rating enn A[2]. Dersom et fond som er i porteføljen faller under dette nivået, skal en særskilt gjennomgang av fondet legges fram for styret, med vekt på årsakene til redusert rating.
- Dersom ratingen til et fond faller under BBB, skal forvalter følges opp og oppfordres til å styrke fondets ESG-profil. Forvalter skal innen seks måneder enten ha styrket ratingen eller ha lagt fram en tilfredsstillende plan for dette. Hvis ikke, skal pensjonskassen selge seg ut av fondet.
Rapportering
En rapport over porteføljens ESG-profil skal behandles kvartalsvis av styret.
[1] Norges Bank Investment Management («oljefondet»)
[2] Basert på MSCIs rammeverk for klassifisering av ESG-risiko.